
Vynikající italské víno ze Sardinie, vinice Santa Maria La Palma. Toto víno je vyrobeno z červených hroznů Carignano, které je pěstováno na Sardinii v oblasti Sulcis. Tato odrůda je velmi odolná vůči větru a obsahuje vyšší podíl soli. Ve vinici Santa Maria La Palma dovedli výrobu Cargnana k dokonalosti především díky tradiční vinifikaci a fermentaci v nerezových sudech po dobu 15 dnů. Toto skutečně zajímavé víno víno si vychutnáte nejlépe k pokrmům z červeného masa a k tvrdým sýrům.
Vinařství Santa Maria La Palma vzniklo v období těsně po druhé světové válce, kdy díky nové vyhlášce mohla být k založení vinice využita půda, původně využívána jako pastvina. V padesátých letech tak začali noví majitelé tuto půdu rekultivovat a zkoušet, kterým odrůdám vinné révy se zde bude nejvíce dařit. Časem se ukázalo se, že půda bude vhodná především pro produkci vysoce kvalitních odrůd, zejména Cannonau a Vermentino. Tyto dvě odrůdy jsou také v současnosti nejvíce uznávanými víny ze Sardinie.
První vinice, patřící k vinařství Santa Maria La Palma, se rozkládala na ploše 300ha a byla rozděla na 65 malých podniků. Ty se nacházely v okolí obce Marianna v kouzelné scenérii zálivu Alghero a zátoky Porto Conte, kde svěží vánek a slunce napomáhají k jedinečné chuti a cukernatosti místních hroznů. První významná sklizeň se datuje do roku 1959, kdy bylo vyprodukováno 65 000 litrů vína. To následně zrálo v dubových sudech a položilo základ úspěchu produkce této vinice.
Za posledních třicet let se vinice Santa Maria La Palma výrazně změnila. Rozšířila se plocha vinic a výrazně zvýšila kvalita produkce. Vína z této vinice patří proto aktuálně k tomu nejlepšímu, co sardinští vinaři produkují. Charakteristickým znakem pro vína ze Sardinie, obzvláště pak pro vína z vinice Santa Maria La Palma, je především květinová vůně, svěžest a lehkost.