Víno ze Sardinie

O vinici Santa Maria La Palma

Vinařství Santa Maria La Palma vzniklo v období těsně po druhé světové válce, kdy díky nové vyhlášce mohla být k založení vinice využita půda, původně využívána jako pastvina. V padesátých letech tak začali noví majitelé tuto půdu rekultivovat a zkoušet, kterým odrůdám vinné révy se zde bude nejvíce dařit. Časem se ukázalo se, že půda bude vhodná především pro produkci vysoce kvalitních odrůd, zejména Cannonau a Vermentino. Tyto dvě odrůdy jsou také v současnosti nejvíce uznávanými víny ze Sardinie. 

První vinice, patřící k vinařství Santa Maria La Palma, se rozkládala na ploše 300ha a byla rozděla na 65 malých podniků. Ty se nacházely v okolí obce Marianna v kouzelné scenérii zálivu Alghero a zátoky Porto Conte, kde svěží vánek a slunce napomáhají k jedinečné chuti a cukernatosti místních hroznů. První významná sklizeň se datuje do roku 1959, kdy bylo vyprodukováno 65 000 litrů vína. To následně zrálo v dubových sudech a položilo základ úspěchu produkce této vinice. 

Za posledních třicet let se vinice Santa Maria La Palma výrazně změnila. Rozšířila se plocha vinic a výrazně zvýšila kvalita produkce. Vína z této vinice patří proto aktuálně k tomu nejlepšímu, co sardinští vinaři produkují. Charakteristickým znakem pro vína ze Sardinie, obzvláště pak pro vína z vinice Santa Maria La Palma, je především květinová vůně, svěžest a lehkost.

Vína z vinice Santa Maria La Palma